| Mineralen | Fossielen | Home | Tijdschalen | Vindplaatsen |

 

Cadzand

<terug naar Vindplaatsen
 


Cadzand ligt vlak bij de Belgische grens aan de kust van Zeeuws-Vlaanderen. Vroeger, in het Tertiair, lag de plaats die nu Cadzand heet nog veel zuidelijker dan nu. In de warme zee zwommen dieren als haaien, roggen, walvissen, dolfijnen en allerlei soorten vissen. Als deze dood gingen zonken hun resten naar de bodem om daar te fossiliseren.

Om het strand wat op te hogen zuigt men tegenwoordig zand uit de Westerschelde op en spuiten dat op het strand. In het zand zitten de beroemde fossiele haaientanden en nog veel meer fossielen van de dieren die daar vroeger hebben geleefd.

Ik ben nu in totaal ongeveer 25 dagen in de omgeving van Cadzand geweest en heb er duizenden fossielen gevonden, waaronder een paar heel bijzondere. De meeste fossielen heb ik gevonden in de Zwarte Polder, een gebied ten oosten van Cadzand-bad. De fossielen stammen uit het Paleoceen?, Eoceen, Oligoceen, Mioceen, Plioceen en soms ook Pleistoceen. In de Zwarte Polder en in Cadzand-bad zelf liggen vooral de wat jongere soorten (dus niet Eoceen) met als meest voorkomende haaiensoort de Miocene Isurus hastalis. Verder naar het oosten, richting het Zwin en Knokke, komen de oudere tanden meer voor. De meest voorkomende haaiensoort is daar de Eocene Striatolamia macrota.

De Zwarte Polder ligt, zoals eerder vermeld, ten oosten van Cadzand-bad. Wanneer je in Cadzand-bad bent op de boulevard met je gezicht naar de duinen, sla je rechtsaf. Ga een tijdje rechtdoor tot de splitsing waar de weg naar rechts afbuigt. Sla daar linksaf. Vervolg deze weg verder langs de duinen. Na een tijdje kom je bij een T-splitsing met een wat grotere weg. (jij zit dan op het verticale gedeelte van de T en voor je ligt het horizontale.) Sla daar wederom linksaf. Je komt dan langs een camping, en ongeveer een kilometer later bij een grote radartoren. Hier is een parkeerplaats waar je je auto kunt parkeren. 's Zomers moet je hier wel geld voor betalen (5 euro voor een hele dag meende ik). Je moet nog wel een stukje lopen voordat je in de Zwarte Polder bent, maar onderweg zijn ook al fossielen te vinden. Een andere mogelijkheid is om bij de radartoren nog een eindje door te rijden. De weg gaat daar met een bocht om de Zwarte Polder heen. Na enkele honderden meters kom je langs een frietkraam (goeie friet maar oh zo duur) en is aan je linkerhand een parkeerplaats. Het is mij niet bekend of je hier 's zomers ook moet betalen, maar in de winter in elk geval niet. Je steekt dan de duinen (het is eigenlijk meer een dijk) over en je ziet dan ergens rechts van je een plankier naar het strand toe lopen. Deze gaat rechtstreeks naar de zwarte polder (de grote vlakte heet de zwarte polder, maar dit slaat m.i. vooral op het moerassige gedeelte tegen de dijk/duin aan).

In de zwarte polder zelf vind je vooral kleinere haaientandjes (hoewel er af en toe ook een aardig grote ligt) en vissentandjes, vissenwerveltjes, huidstekels van roggen en ander klein grut. De meeste fossielen liggen hier niet direct aan de zee, maar maar wel dichter bij de zee dan bij de duinen. Wanneer je ergens plaatsen ziet met veel schelpengruis is het raadzaam om daar te gaan zoeken.
Aan de westkant van de zwarte polder is een stroompje. Bij eb is deze gemakkelijk door te lopen (je staat dan hooguit tot halverwege je schenen in het water), bij vloed echter moet je er tot je middel doorheen waden. Tussen dit stroompje en de radartoren liggen ook fossielen (hier loop je dus als je je auto bij de radartoren hebt geparkeerd en van daar naar de Zwarte Polder loopt). De fossielen die hier liggen zijn wat groter. Veel voorkomend zijn fossiele krabben, gehoorbeentjes van dolfijnen en walvissen en de grotere schelpen. Haaientanden komen hier wat minder voor maar zijn over het algemeen wel wat groter, en vooral van Miocene ouderdom naar mijn eigen bevindingen. Het beste zoeken is hier vlak bij de duinen, waar je zwarte stenen en grote witte schelpen in het zand ziet liggen.
Let op! Er is onlangs opgespoten (uit verkeerde lagen!) dus het is mogelijk dat alles wat in deze alinea geschreven staat niet meer juist is!!!

Als je in Cadzand-bad zelf wilt gaan zoeken (dit raad ik iedereen af, er ligt zo goed als niets meer daar) kun je het beste op de boulevard één van de vele duinovergangen nemen. Het Zwin ligt zoals gezegd ten westen van Cadzand-bad. Het is direct te bereiken over het strand of over de duinen. Het is ook te bereiken met de auto maar de juiste route weet ik niet. Ook op deze vindplaats raad ik iedereen af er te zoeken. De laatste keer dat ik er was heb ik het zoeken na vele uren en slechts twee tandjes (wel van goede kwaliteit overigens) maar opgegeven. Nog oostelijker dan het Zwin ligt Knokke. Ik ben hier nog nooit geweest en er is mij dus ook erg weinig van bekend. Ik zoek in Cadzand altijd gewoon op het oog. (hoe dichter bij het zand hoe beter). Dit vind ik de beste en meest plezierige manier. Op deze manier vind ik zo 300 tot 500 tanden op een dag (mijn record is 549) (ik reken kapotte tanden ook mee) Let wel op: het kan zijn dat door de recente opspuitingen uit de verkeerde lagen er veel minder te vinden is in de zwarte polder!
Er zijn ook mensen die gaan zeven. Ik neem ook altijd een zeef mee voor de zekerheid maar ik gebruik hem weinig. Ten eerste omdat ik er veel minder mee vind, ten tweede omdat ik het minder fijn werk vind.
Wat je ook kunt doen is een lange strandwandeling maken, vlak langs de waterlijn. Veel vind je er niet mee volgens mij maar je hebt wel meer kans op één of meerdere grote haaientand(en), omdat je een veel groter gebied afzoekt en nog niemand je voor is geweest wanneer het eb wordt.
Het zou ook kunnen lonen om een enorme kuil te graven en daarin te zoeken. let dan vooral op als je in een laag komt met veel schelpengruis. Of het echt zo is dat je er veel mee vindt weet ik niet. Wel weet ik dat Duitsers steevast de grootste haaientanden vinden.

Er is dan wel opgespoten uit de verkeerde lagen, maar via via heb ik gehoord dat dit niet goed is gebeurd in de zwarte polder en overnieuw gedaan moet worden. Er is dus nog hoop.


>>>Bekijk afbeeldingen van fossielen van deze vindplaats>>>
Let op! dit kan (mogelijk):
-lang duren
-een serieus lange lijst worden
-veel van mijn dataverkeer vreten

 

^ terug naar boven
<terug naar Vindplaatsen

| Mineralen | Fossielen | Home | Tijdschalen | Vindplaatsen |